Stockholms nattliv – detta ska du tänka på

Stockholm har verkligen många olika typer av nattklubbar att erbjuda, men är det något speciellt som man bör tänka på? Om du är på besök i huvudstaden, eller kanske nyss har fyllt 18 har du troligtvis inte hunnit få in jargongen. Att festa i Stockholm är inte som att festa på andra platser i Sverige. Du måste bland annat lära dig hur åldersgränserna fungerar, gästlista samt klädkoder.

Gästlista

Det är inte ovanligt att klubben du vill besöka har en gästlista. Det gäller inte bara nattklubbar på Stureplan, utan runt i hela Stockholm. Gästlistan är till för att man inte ska behöva betala något i inträde, men även för att man ska kunna komma in lite snabbare och lite lättare. Gästlistan kan se väldigt olika ut beroende på vilken klubb det är som man ska besöka. Vissa klubbar anses så exklusiva att endast människor på gästlistan får komma in. Då spelar det ingen roll hur länge du har väntat i kön. Det är lista som gäller och ingenting annat.

Inträde

Det finns nästan ingen nattklubb i hela Stockholm som inte har inträde. I vissa fall kan du hitta mindre ställen som är kostnadsfria, men räkna då med att ställe stänger vid 01 som senast. Inträde kan vara allt från 100 kronor och upp till 300-400 kronor. Låter det maffigt? Att gå ut i Stockholm är dyrt. Ett tips är att se över sina utgifter och få ordning på privatekonomin innan. Det kan t.ex. handla om att gå från höga till extremt låga elpriser som är svårslagna, detta är enklast att göra genom att byta elbolag till Göta energi. Ibland räcker det gott och väl för att spara ihop en slant eller två.

Åldersgränser

Åldersgränser är något som man måste anpassa sig efter om man vill ut på Stockholms nattklubbar. Det finns ett flertal ställen som har 18 år som gräns, men majoriteten av nattklubbar satsar på 20-21. Det finns några ställen som har 23 år som åldersgräns. Det är dock inte ovanligt att man kan komma in även om man är 21 eller 22. Mycket hänger på hur många som befinner sig på klubben vid tillfället samt beroende på vilken dag det är. Är det en löningshelg och klubben är fullsatt finns det risk för att du som inte har åldern inne får vänta kvar där ute.

Klädsel och klädkod

I Stockholm krävs det ibland en viss typ av klädsel för att du ska kunna komma in på en nattklubb. Det gäller inte alla, men de flesta. Här är det vårdad klädsel som gäller och ingen huvudbonad, t.ex. mössa eller keps. Ett tips är att försöka se så prydlig och vårdad ut som möjligt, samtidigt som man “passar in” med klubbens klang. På så sätt ökar du dessutom dina chanser för att komma in överhuvudtaget.

gazeti