Nattklubbar för äldre

När man tänker på nattklubbar så tänker de flesta nog på unga vuxna som dansar och festar hårt. Men man ska inte glömma bort den generation som var först ut med att växa upp med nattklubbar nu har blivit äldre och fortfarande vill njuta av nattklubbsliv. Det här är inget nytt i andra länder som till exempelvis Spanien men i Sverige börjat det bli alltmer populärt. För nattklubben Nattkatten i Helsingborg var företaget medtryck ett bra ställe att få till reklamprodukter för att uppmärksamma den nya klubben. Men kommer festgästerna att återvända? Enligt dem själva så finns det ett stort intresse.

Var är nattklubbar på väg?

När slutar man gå ut för att festa på klubb? Det är förstås en retorisk fråga men för många äldre idag har det inte riktigt funnits en nattklubb som satsar på den mogna publiken på samma nivå som för de yngre. Frågan är hur det kommer se ut när dagens barn växer upp och plötsligt själva är 40+ och vill gå ut. Hur kommer utbudet bland klubbar att se ut då? Kommer det finnas ett Summerburst för 40+ kanske? Finns det en efterfrågan kommer utbudet att dyka upp. Men frågan är hur nattklubbar kommer att överleva inom de närmsta tio åren. För att ta ett exempel så har allt fler klubbar i London blivit tvungna att stängas ner för att hyran har höjts och folk har gått ut i allt mindre utsträckning. Är klubblivet så som vi känner till det idag en utdöende trend? Vi vet att allt fler vill satsa på träning och hälsa – och inte är det då konstigt att det finns efterfrågan på en nattklubb som inte serverar alkohol.

Från nattklubb till dagklubb

Trenden pekar på att reguljära klubbar kommer att försvinna och istället ersättas av månatliga klubbar: alltså att en klubbägare satsar på att skippa fyra kvällar i månaden för att istället satsa på en gång i månaden som då istället är påkostad och erbjuder en upplevelse utöver det vanliga. Vi ser detta också i och med att intresset för musikfestivaler som placeras i storstäder attraherar en allt större publik än de som sker utanför småstäder i Sverige. Sen ska vi ju förstås inte glömma att nattklubbar har också börjat få konkurrens av dagklubbar. I Stockholm har det funnits exempel på en dagklubb dit man kunde smita in under lunchen för att dansa i en mörk klubb för att sen återvända till jobbet efter lunchen. Som sagt, finns det en efterfrågan så kommer utbudet därefter. Men hur det än utvecklas så handlar allt detta om en grundfaktor: att människor vill träffas i grupp för att tillsammans njuta av musik och varandras sällskap. Vi är ju ändå sociala djur som är menade att leva i flock.

gazeti