Berns

Berns Salonger, som i folkmun oftast bara kallas för Berns, är en plats där man utan problem kan tillbringa en hel utekväll, från middag till fördrink till nattklubbsliv till läggdags. Berns är nämligen inte bara en nattklubb, utan också en restaurang, ett hotell och en nöjesscen.

Huset som Berns är inhyst i ligger vid Berzelii park i Stockholm, och det byggdes mellan 1862 och 1863 av en konditor vid namn Heinrich Robert Berns. Verksamheten i den nya byggnaden hette till en början bara Berns Salong, men efter att Berns son tagit över utökade han byggnaden med en ny salong år 1886, som byggdes i vinkel mot den första. I samband med detta byttes namnet till det mer passande Berns Salonger. Arkitekterna bakom båda salongerna var Johan Fredrik Åbom, Magnus Isaeus och Gustaf Wickman. Dessa salonger har med tiden blivit ikoniska, inte minst tack vare att de figurerar i två verk av August Strindberg; romanerna Röda rummet och Götska rummen har fått sina namn från salonger på Berns. Berns Salonger var också först i Sverige med att visa cancan, vilket svensk publik fick se för första gången år 1866.1280px-Berns_salong_2008-2

Berns Salonger har utökat sin verksamhet ytterligare sedan 1886, då man på 1980-talet dels renoverade byggnaden, dels skapade konferenslokaler i salongernas källarvåning. Det var också i samband med denna ombyggnation som man integrerade ett intilliggande hotell i salongernas verksamhet.

Förutom en plats för mat och dans har Berns Salonger länge (sedan man visade cancan på 1800-talet) varit en plats för underhållning. På Berns har genom åren stora artister som Rihanna, Liza Minneli, Frank Sinatra, Marlene Dietrich, Louis Armstrong och Ryan Adams uppträtt.

När man ska gå ut för en natt på Berns tycker de flesta att det är roligt att klä upp sig, och kanske ha ett nytt plagg på sig. Om man går ut ofta kan det dock bli dyrt i längden att alltid köpa nya kläder för utekvällarna. Ett bra sätt att spara pengar, samtidigt som man kan variera sin garderob, är att köpa kläder begagnat. På Allaannonser kan du enkelt söka på de flesta annonssidorna online, så att du hittar just det plagg eller den stil som du letar efter.

gazeti